7. juna 2022. godine u Beogradu, održana je konferencija „Dečiji brak nije romska tradicija“ na kojoj su predstavljeni rezultati rada Romske ženske mreže Republike Srbije u oblasti okončanja dečijih brakova, apostrofirani izazovi sa kojima se suočavamo u toj borbi i predloženi naredni koraci u oblasti prevencije i odgovora na dečije brakove.

Učesnicama i učesnicima su se obratile predstavnice ministarstava, institucija i organizacija civilnog društva, koje su se osvrnule na goruće probleme u okviru ove teme, što je od izuzetne važnosti, kako bismo nastavili zajedničko zalaganje za poboljšanje položaja devojčica koje se nalaze u riziku od dečijeg braka. Na konferenciji su se obratile Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Danijela Čukić Vlahović, viša savetnica Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Slavica Nikolić ispred kancelarije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša, Gorana Radovanović, predstavnica AKT programa, Natalija Simović, predstavnica OAK i Trag fondacije, Jelena Stojanović, zamenica zaštitnika građana, Ane Saćipović, direktorka Udruženja Romkinja “Osvit” i predsednica Upravnog odbora Romske ženske mreže, Radmila Nešić, iz NVO Ternipe, koordinirajuće organizacije Nacionalne koalicije za okončanje dečijih brakova, Slavica Vasić, iz Romskog ženskog centra „Bibija“, Sofka Vasiljković, iz SURZS i Gordana Stevanović Govedarica koja je govorila o Inicijativi za dopunu Zakona o socijalnoj zaštiti, koju će RŽMRS sa ove konferencije uputiti nadležnom ministarstvu.

Romska ženska mreža Republike Srbije organizovala je ovu konferenciju u okviru projekta „Dečiji brak nije romska tradicija“ koji je podržan od Švajcarske razvojne agencije – ACT program, kao i OAK i TRAG fondacije.