Nacionalni YMI kamp za mlade održan je od 30. septembra do 3. oktobra 2021. godine u hotelu Lepenski Vir u Donjem Milanovcu. Na kampu su učestvovali vršnjački edukatori/ke i učesnici/e na radionicama iz 2 osnovne i 1 srednje škole u Nišu, mladi iz romske zajednice i profesori/ke koji su bili uključeni u Y program. Program kampa je usmeren na rad s mladićima i devojkama na teme zdravog razvoja mladih. Program je podeljen u dva modula: radionice o liderstvu i tim bilding aktivnosti.

Pored radionica i tim bilding aktivnosti, učesnici/e kampa su imali priliku da krstare Dunavom, obiđu Đerdapsku klisiru i Nacionalni park Đerdap i čuju zanimljivosti o ovom području. Program kampa je obuhvatao i obilazak arheološkog nalazišta Lepenski vir, gde su učesnici/e mogli da pogledaju dokumentarni film o iskopavanjima koja su vršena u periodu kada je ovo nalazište otkriveno i  izložbu predmeta koji su pronađeni prilikom iskopavanja.

Omladinski kamp je realizovan u okviru projekta „FAIR III za mlade“. Ovaj projekat je nastao u okviru regionalnog projekta „Za aktivnu inkluziju i prava Romkinja na Zapadnom Balkanu III“ koji sprovodi CARE International Balkans, a finansijski je podržan od Austrian Development Agency. Cilj projekta je doprinos povećanju kapaciteta organizacija civilnog društva, mladih i drugih ključnih aktera u zajednici da primenjuju i promovišu rodnu ravnopravnost, zdravlje, zdrave stilove života i nenasilje koristeći testirane modele i pristupe. Projekat se realizuje u saradnji sa 6 osnovnih i srednjih škola iz Niša i Aleksinca. Škole koje su uključene u realizaciju projekta su: OŠ „Vuk Karadžić“ Niš, OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Niška Banja, OŠ „Radoje Domanović“ Niš, Škola Mode i Lepote Niš, Biotehnološka škola „Šumatovac“ Aleksinac i Gimnazija „Svetozar Marković“ Niš.

POGLEDAJTE ALBUM