Regionalna konferencija „Romkinje nekad i sad“ održana je 10. aprila 2021. godine u Skupštini Grada Novog Sada povodom obeležavanja pola veka od I kongresa Roma, na kojem su donešene važne odluke za pripadnike romske nacionalne manjine, među kojima su:

– Svetski dan Roma, 8. april,
– himna, ”Đelem, Đelem”,
– zastava, plavo – zelene boje sa točkom u sredini,
– naziv, Rom/Romkinja.

Konferencija je završnica kampanje „Mesec romskog-ženskog aktivizma” koju već 11 godina tradicionalno obeležavamo (u periodu od 8. marta Međunarodnog dana žena do 8. aprila Svetskog dana Roma). Cilj Konferencije je smanjenje predrasuda i stereotipa prema Romkinjama, predstavljanjem pozitivnih rezultata u radu Romske ženske mreže Republike Srbije, uspešnih Romkinja i njihovog napretka u obrazovanju i uključivanju u društvo, gde uz podršku države postižemo ravnopravnost sa svim građanima naše Republike.

Na Konferenciji su govorile ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić, poverenica za ravnopravnost Brankica Janković, pomoćnica pokrajinskog sekretarijata za demografiju i ravnopravnost polova Svetlana Selaković, predstavnica Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Živana Živanović, predsednica upravnog odbora Romske ženske mreže Republike Srbije Ana Saćipović i članica upravnog odbora Slavica Vasić, predstavnice Balkanske romske mreže iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, predstavnice 37 romskih ženskih organizacija iz Srbije, a na poslednjoj sesiji uspešne i poznate Romkinje su iznele svoje lične priče.

Zaključak sa konferencije je da je do sada učinjeno mnogo u pogledu inkluzije Romkinja, ali da ima prostora za dalji napredak, te da će zajedničkim radom Romske ženske mreže i nadležnih institucija biti postignuto još mnogo toga i da je upravo sada idealan trenutak da se počne sa razmišljanjem o tome kako će živeti romske devojčice rođene danas, odnosno kakav će biti njihov život za 20 godina.

Realizacija konferencije je podržana od Oak Foundation, Trag fondacije, Austrian Development Agency i CARE International Balkans.

POGLEDAJTE ALBUM