Na završnoj konferenciji projekta „Romski omladinski radnici za vibrantno građansko društvo“, održanoj u Skoplju 20.12.2023. godine, Udruženje Romkinja „Osvit“ zajedno sa partnerom РАЖМ „Лулуди“ – Roma women and youth association „Luludi“ iz Makedonije, predstavilo je rezultate projekta podržanog od strane EU u okviru Erasmus+ programa.

Nacionalni izveštaj za Srbiju i Makedoniju o stavovima mladih na teme rodne ravnopravnosti, diskriminacije i anticiganizma bio je ključna tačka konferencije. Ovaj izveštaj pruža dubok uvid u perspektive mladih ljudi iz ove zajednice, istražujući njihove stavove o pitanjima kao što su rodna ravnopravnost, diskriminacija i borba protiv anticiganizma.

Učesnici konferencije imali su priliku da se upoznaju s ključnim nalazima iz istraživanja i da čuju preporuke koje proizlaze iz ovih rezultata. Diskusije su bile živopisne i bogate, s fokusom na stvaranju vibratnog građanskog društva koje u potpunosti integriše i poštuje prava i potrebe romske zajednice.

Za sve zainteresovane, Nacionalni izveštaj može se pregledati na sledećem linku:

Nacionalni izveštaj za Srbiju o stavovima mladih na teme rodne ravnopravnosti, diskriminacije i anticiganizma

Ovaj dokument pruža dragocen uvid u perspektive mladih Roma iz Srbije i Makedonije, te se nadamo da će doprineti unapređenju uslova i položaja ove zajednice u oba regiona.