U Srbiji živi oko 130 000 Roma koji se svakodnevno suočavaju sa diskriminacijom na nacionalnoj osnovi. Ova stvarnost, poznata kao anticiganizam, predstavlja ozbiljan izazov za izgradnju inkluzivnog društva. Uprkos naporima da se promoviše raznolikost i jednakost, mnogi Romi i Romkinje suočavaju se sa predrasudama i nepravdom. Sa ciljem da bolje razumemo pojam anticiganizma, kako bismo radili na njegovom prevazilaženju, nastao je video „Anticiganizam“, u okviru projekta „Romski omladinski radnici za vibrantno građansko društvo”, koji sprovodi Romska asocijacija za žene i mlade „LULUDI“ u partnerstvu sa Udruženjem Romkinja Osvit, uz podršku Nacionalne agencije za evropske obrazovne programe i mobilnost kroz Erasmus+ program Evropske unije.

Borba protiv anticiganizma nije samo odgovornost romske zajednice. Svi smo pozvani da se pridružimo ovom naporu. Ovo uključuje aktivno suočavanje s predrasudama, promociju inkluzivnosti, podršku programima koji promovišu obrazovanje i zapošljavanje Roma, te izgradnju mostova između različitih zajednica.

Nadamo se da će video „Anticiganizam“ postići svoj cilj podizanja svesti i pokrenuti dijalog o važnosti borbe protiv diskriminacije. Kroz ovakve inicijative, možemo zajedno raditi na izgradnji društva u kojem se svi građani osećaju poštovano i jednako tretirano.

Video sadržaj je isključiva odgovornost autora.