U sklopu kampanje „16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja“, Udruženje Romkinja Osvit je 4. decembra 2023. godine organizovalo značajan događaj – okrugli sto pod nazivom „Zajedno za okončanje dečijih brakova: za pravo na izbor, obrazovanje i bolju budućnost“. Ovaj događaj okupio je članove Nacionalne koalicije i lokalne aktere koji su predstavili rezultate svog rada, istakli izazove s kojima se susreću u borbi protiv dečijih brakova, podelili primere dobre prakse i razmotrili naredne korake u oblasti prevencije i odgovora na ovu ozbiljnu društvenu pojavu.

Tri ključne tematske oblasti obuhvaćene na okruglom stolu bile su:

Lična iskustva u situaciji dečijih brakova: Učesnici su delili svoje lične priče, stavljajući naglasak na izazove s kojima se suočavaju devojčice koje su izložene riziku od dečijeg braka. Ova otvorena diskusija omogućila je dublje razumevanje problema iz prve ruke.

Uloge ključnih aktera u integrisanom intersektorskom odgovoru: Razgovaralo se o ključnim ulogama koje organizacije, institucije i lokalna zajednica igraju u borbi protiv dečijih brakova. Integrisani pristup i saradnja svih aktera istaknuti su kao ključni faktori za postizanje dugoročnih rešenja.

Planovi za budućnost u cilju okončanja dečijih brakova do 2030. godine: Učesnici su delili svoje strategije za prevazilaženje izazova i postizanje ambicioznog cilja okončanja dečijih brakova do 2030. godine, ističući potrebu za odlučnim koracima i zajedničkim zalaganjem.

Potpisnice Protokola za unapređenje saradnje i razvoj integrativne socijalne zaštite bile su ključni učesnici ovog okruglog stola. Njihovo prisustvo doprinelo je važnom dijalogu i zajedničkom zalaganju za poboljšanje položaja devojčica izloženih riziku od dečijih brakova. Nadamo se da će zajednički napor i dalja saradnja omogućiti izgradnju sigurnog okruženja za sve devojčice i žene u Nišu. Udruženje Romkinja Osvit, zajedno s partnerima, ostaje predano cilju eliminacije dečijih brakova i stvaranju društva koje podstiče pravo na izbor, obrazovanje i bolju budućnost za sve.