Pedeset aktivistkinja, građanki i građana, uključujući Udruženje Romkinja Osvit, Centar za devojke i Udruženje Romkinja Nada Aleksinac, koračalo je niškim ulicama u sklopu Ženskog marša, posvećenog Međunarodnom danu žena, 8. martu.

Marica Pajović iz Osvita i Tatjana Nikolić iz Centra za devojke istakle su snažne poruke podržane transparentima i uzvicima tokom Ženskog marša u Nišu, pozivajući na priznavanje ženskih prava i pravičnu naknadu za ženski rad.

„Zahtevamo da ženski rad bude plaćen. Za ekonomski nezavisnu ženu! Zajedno: ženska prava, radna prava, ženska solidarnost!“, bile su reči koje su odzvanjale kroz megafone, ostavljajući snažan utisak.

Naglašena su ključna pitanja, poput zaustavljanja nasilja nad devojkama i ženama. Transparenti su jasno stavili do znanja da žrtva nikada nije kriva, te da je odgovornost na nasilniku. Poruke poput „Stop nasilju nad devojkama/ženama“ i „Seksualno nasilje ne može ostati nekažnjeno“ odjekivale su kao snažan apel za akciju i promene u društvu.

Učesnice marša su istakle potrebu za većom zastupljenošću žena u političkim arenama, naglašavajući da je politički angažman žena neophodan i da je ženi mesto u politici. Marš je snažno podržao važnost svakog ženskog prava, uključujući pravo na bezbedan i dostojanstven porođaj, nezavisno od nacionalnosti, društvenog i ekonomskog položaja žene, te odlučno stao protiv akušerskog nasilja.

Tatjana Nikolić iz Centra za devojke i Anabela Saćipović iz Udruženja Romkinja Osvit dale su izjave za medije, deleći svoje viđenje i strast za ostvarivanjem pravičnijeg društva bez rodno zasnovanog nasilja i diskriminacije.

Marš je još jednom potvrdio da je zajednički glas snažno oružje u borbi za pravedno društvo bez rodno zasnovanog nasilja, diskriminacije i nepravde.