Svake godine, od 25. novembra do 10. decembra, svet se ujedinjuje u kampanji „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, koju podržava više od 1,700 organizacija širom sveta, prisutnih u preko 100 država. Ova moćna globalna inicijativa počinje Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava se na Međunarodni dan ljudskih prava. Ove godine se u okviru kampanje obeležava se i važan jubilej – 20 godina od kada je nasilje u porodici u Srbiji postalo krivično delo. Usvajanjem Zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakona Srbije 2002.g uvedeni su stavka „Nasilje u porodici“ i član 118a koji jasno definiše nasilje u porodici kao posebno krivično delo i propisuje kazne od novčane do najmanje 10 godina zatvora.

Organizacije Nišavsko – Pčinjskog regiona Mreže žena protiv nasilja, Udruženje Romkinja Osvit, Udruženje Romkinja Nada iz Aleksinca, Sos Telefon Vranje i Udruženje Romkinja iz Bujanovca nastavljaju svoju posvećenu borbu protiv nasilja nad ženama i kroz ovu globalnu kampanju „16 dana aktivizma“. Ove organizacije su održale niz uličnih akcija kako bi podigle svest građana o alarmantnom problemu nasilja nad ženama. One zajedno poručuju da ovo nije samo ženski problem, već i društveni problem, koji zahteva odgovornost svih nas. Nasilje nije nešto o čemu treba ćutati, već nešto što treba aktivno rešavati.

U okviru „16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama“, Mreža žena protiv nasilja je snimila i film u kome su predstavljene sve organizacije koje rade na prevenciji i borbi protiv nasilja, među njima i Udruženje Romkinja Osvit.

Povodom završetka kampanje „16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja prema ženama“, na Međunarodni dan ljudskih prava, organizacija Osvit je sprovele još jednu snažnu uličnu akciju. Tokom nje su delile promotivni materijal i razgovarale sa građankama i građanima Niša o temi nasilja, njegovoj prevalenciji i načinima rešavanja. Ovim gestom su želele da naglase da je nasilje nad ženama globalni problem koji zahteva zajednički angažman i reakciju svih nas.

Podaci su poražavajući – od januara do oktobra u Srbiji je ubijeno 25 žena od strane svojih partnera. Ova brojka je opomena da je potrebno kontinuirano raditi na sprečavanju nasilja i zaštiti žrtava.

Poruka ovogodišnje kampanje je jasna: „STOP FEMICIDU! STOP NASILJU NAD ŽENAMA! PRIJAVI NASILJE!“ Kampanja nas podseća da je svakome od nas data uloga u zaštiti i podršci ženama koje su izložene nasilju. Samo zajedno, kao društvo, možemo stvoriti bezbednije okruženje za sve žene.