Povodom predstojećeg Međunarodnog dana žena, 60 aktivistkinja, građanki i građana učestvovalo je u Ženskom maršu u Nišu. Ovaj skup, održan 4.3.2023. godine, okupio je članice i članove sedam organizacija članica Mreže Žene protiv nasilja: Udruženje Romkinja Nada, Žene za mir, Udruženje Romkinja Bujanovac, Udruženje Romkinja Osvit, Nezavisni ženski centar, SOS Vlasotince i Centar za devojke. Odlučni da izraze svoje zahteve i stavove, zajedno su koračali niškim ulicama.

Transparenti koje su nosile učesnice i učesnici ovog Marša bili su jasna poruka društvu: zahtev za prepoznavanjem femicida kao posebnog krivičnog dela, apel „Stop nasilju nad devojkama/ženama“, naglasak da je silovanje zločin bez izgovora, i da nikad žrtva nije kriva. Odgovornost leži na nasilniku. Ekonomska nezavisnost žena, plaćene ženske radne uloge, pravo na izbor i poštovanje ženskih ljudskih prava takođe su bili među ključnim zahtevima. Marš je takođe iskazao podršku ženama iz Avganistana, Irana, Sirije i Ukrajine, koje su suočene s različitim oblicima nasilja i potrebu zaštite svojih ljudskih prava. Na transparentima Udruženja Romkinja Osvit su se pojavile i poruke poput „Verujemo ti“, „Slušamo te“, „Poštujemo tvoje odluke“, koje su kao snažne poruke podrške poslate svim ženama koje su pretrpele nasilje. Posebno emotivni trenuci obuhvatali su osam učesnica koje su nosile imena devojčica, devojaka i žena koje su izgubile svoje živote od početka godine, podsećajući sve prisutne na tragične posledice nasilja.

Više od 3000 ljudi je videlo ovaj Marš, zastajalo je, slikalo i snimalo, što svedoči o širokom društvenom interesu za borbu protiv nasilja nad ženama. Marš je započeo inspirativnim plesom uz pesmu „Break the Chain“, izvedenom od strane aktivistkinja Centra za devojke i članica Plesnog kluba Primavera. Nakon toga, učesnici su krenuli u šetnju centralnim ulicama Niša. Tatjana Nikolić iz Centra za devojke i Ana Saćipović iz Udruženja Romkinja Osvit dale su izjave za medije, ističući važnost ovakvih akcija u borbi protiv nasilja nad ženama.

Ovaj Ženski marš podržale su OAK i Trag fondacija, zajedno sa Global Fund for Women.

Fotografije su zabeležili Marija V. i Boban R., čineći ovu manifestaciju nezaboravnom i inspirišućom.