Udruženje Romkinja Osvit, u partnerstvu sa Udruženjem Romkinja Nada, od maja 2019. godine realizuje tridesetomesečni projekat „FAIR III ZA MLADE“ nastao u okviru programa „Za aktivnu inkluziju i prava romkinja na zapadnom Balkanu – FAIR III“ koji sprovodi CARE International Balkans, uz finansijsku podršku Austrijske razvojne agencije i Češke Republike.
Opšti (dugoročan) cilj kojem ovaj projekt doprinosi:
Doprinos povećanju kapaciteta organizacija civilnog društva, mladih i drugih ključnih aktera u zajednici da primenjuju i promovišu rodnu ravnopravnost, zdravlje, zdrave stilove života i nenasilje koristeći testirane modele i pristupe.

Specifični ciljevi:
1. Obučiti 20 mladih iz Niša i Aleksinca za TOT trenere po YMI programu
2. Upoznati 200 mladih iz 5 srednjih škola iz Niša i Aleksinca po LSE programu koji će nastaviti da ga promovišu među mladima u svojim sredinama
3. Upoznati 20 odraslih lidera/ki, nastavnika i predstavnika ustanova i institucija iz Niša i Aleksinca sa programom Y kako bi nastavili da ga primenjuju u svom radu

Ciljna grupa: 200 mladih srednjoškolaca/ki i profesora

Aktivnosti:
1. Sastanci sa školskom Upravom i direktorima škola oko dobijanja saglasnosti za rad sa mladima u navedenim školama.
2. Obuka 20 vršnjačkih edukatora – trenera za rad sa mladima. Angažovaćemo akreditovanu organizaciju Centar E8 iz Beograda, za edukaciju 20 vršnjačkih edukatora po programu Y .
3. Vršnjačke radionice u navedenim školama (ukupno 18 radionica)
4. Obuka 20 profesora, predstavnika stručnih službi uključenih srednjih škola i lidera po akreditovanom programu Centra E8 za Y program po LSE priručniku.
5. Organizcija 6 javnih događaja, dva godišnje (sportske utakmice, pisanje stensila na javnom prostoru, izrada stripa, filma, muzičko scenskog performansa po izboru mladih na teme zdravih stilova života i panel diskusija) upoznajemo širu javnost sa ciljevima projekta, povećavamo vidljivost i utičemo na pozitivne promene stavova čitave zajednice.
6. Organizacijom Reginalne konferencije ( 10 mladih + 2 osobe iz organizacije) i kampa za mlade ( 10 mladih), razmenjujemo iskustva i pozitivne primere prakse na regionalnom nivou.

Vršnjačkom edukacijom o zdravim stilovima života, nenasilju, rodnoj ravnopravnosti i zdravlju, najlakše možemo uticate na pozitivno formiranje mlade ličnosti i rešavanje aktuelnih problema mladih. Šest osnovnih i srednjih škola iz Niša i Aleksinca uključene su u realizaciju projekta: OŠ „Vuk Karadžić“ Niš, OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Niška Banja, OŠ „Radoje Domanović“ Niš, Škola Mode i Lepote Niš, Poljoprivredna škola „Šumatovac“ Aleksinac i Gimnazija „Svetozar Marković“ Niš, kao i grupa mladih iz romske zajednice.

Projekat je u toku, do sada su sprovedene sve planirane aktivnosti.