U periodu od 28.05. do 20.07.2023. godine, u okviru projekta „Romkinje liderke za društvo bez rodno zasnovanog nasilja“ podržanog od UN Trust Fund to End Violence against Women, održane su radionice na temu ,,Šta je nasilje, oblici i ciklus nasilja“ u 5 gradova u Srbiji: Nišu, Aleksincu, Kostolcu, Vranju i Zaječaru. Radionicama podižemo svest o nasilju, raznim oblicima i vrstama nasilja i načinima prepoznavanja nasilja.

Prva od dve planirane informativno edukativne radionice za podizanje svesti Romkinja o nasilju realizovana je za ukupno 97 Romkinja iz Niša, Aleksinca, Vranja, Zaječara i Kostolca. Na osnovu izveštaja sa radionica, spiskova učesnica i razgovora sa učesnicama nakon radionica, dobijene su povratne informacije o utiscima učesnica na radionicama, da im je bila značajna, u smislu dodatnog informisanja o nasilju i o tome kako da prepoznaju nasilje i prijave ga. Kako Romkinje žive u zatvorenoj zajednici u proširenim porodicama, ovakav vid radionica i okupljanja veoma im je značajan jer mogu otvoreno da razgovaraju o svojim problemima u porodici sa ženama koje imaju slična iskustva. Iz dugogodišnjeg iskustva Osvita, upravo na ovakvim radionicama korisnice prepoznaju, osveste i osnaže se da kažu da su dugogodišnje žrtve nasilja i obrate se za pomoć SOS telefonu za dalju pomoć i podršku za izlazak iz kruga nasilja. Takođe, ovakve radionice mogu da posluže i kao grupa samopomoći.

Učesnice najmanje prepoznaju seksualno nasilje i uznemiravanje kao i digitalno nasilje, dok je fizičko nasilje najprepoznatljivije jer ostavlja fizički trag, za razliku od psihičkog i ekonomskog nasilja.