YMI regionalni kamp za mlade održan je u periodu od 5. do 9. jula, 2021. u Etno selu Sunčana reka kod Banje Koviljače. Regionalni kamp za mlade je jedna od aktivnosti projekta koji se sprovodi u regiji usmerenog na rad s mladićima i devojkama na teme zdravog razvoja mladih. Učesnici i učesnice kampa su vršnjački edukatori i edukatorke koji su realizovali radionice za svoje vršnjake i vršnjakinje u osnovnim i srednjim školama i u romskim zajednicama kao i profesori i profesorke koji su bili uključeni u Y program.

Regionalni kamp za mlade je organizovao CARE International Balkans s partnerskim organizacijama: Udruženjem Romkinja Osvit iz Niša (Republika Srbija), Centrom za romske inicijative iz Nikšića (Crna Gora) i Udruženjem građana za promociju obrazovanja Roma Otaharin iz Bijeljine (Bosna i Hercegovina). Organizaciju kampa, kao i sprovođenje celokupnog projekta „Za aktivnu inkluziju i prava Romkinja na zapadnom Balkanu III“ je svojom podškom obezbedila Austrian Development Agency i CARE International Balkans.

Kroz kombinaciju edukativnih radionica i kampanje promocije zdravih životnih stilova, Y program, koji je jedna od tema ovog projekta, pomaže mladima da se lakše nose s problemima s kojima se součavaju tokom odrastanja i da izrastu u zdrave mlade osobe. Neke od tema kojima se projekat bavi su rodna ravnopravnost, nasilje, briga o seksualnom zdravlju, alkohol i droge. Cilj je promovisati zdrave načine ponašanja koji doprinose zdravim životnim stilovima. Teme koje su obrađivane na kampu uključuju rešavanje problema, lični razvoj, osnove i vrednosti razumevanja liderstva. Korišćene su različite metodologije koje uključuju aktivnosti na otvorenom (ili team building – izgradnja tima), te edukativne i kreativne radionice osmišljene s ciljem razvijanja novih veština i ideja kod mladih.

POGLEDAJTE ALBUM